Thursday, August 22, 2013

DIP SEROWY Z ZIOŁAMI (+ ZIEMNIACZKI Z GRILLA)

Składniki:
  • 200 g naturalnego serka homogenoizowanego
  • 100 g sera pleśniowego typu rokpol
  • po 1 łyżeczce świeżych posiakanych ziół: tymianek, rozmaryn, majeranek
  • pieprz, sól
  • 8 dużych ziemniaków

  1. Serek homogenizowany łączymy z roztartym serem pleśniowym oraz ziołami.
  2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki dokładnie szorujemy, podgotowujemy 10-15 minut, smarujemy olejem, szczelnie owijamy folią aluminiowa i pieczemy na grillu, zasypane w węglu. I tutaj nie potrafię podać dokładnego czasu.. Wprawny "grillowiec" wyczuje odpowiedni moment, wbije widelec, przekroji, skosztuje :)
  4. Upieczone ziemniaki nacinamy na krzyż i podajemy z dipem i np. w towarzystwie łososia.

No comments:

Post a Comment