Składniki na 8 mini tart:
- 75g zimnego masła, posiekanego
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 malutkie lub 1/2 normalnego jajka
- 1,5 łyżki cukru
- Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru pergaminowego i wylepiamy foremki na mini tarty (o średnicy ok. 10cm) Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy foremkę na 5 minut do zamrażalki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200stC. i pieczemy tartinki ok. 15 minut, na jasnozłoty kolor.
- 4 małe gruszki (lub 2-3 duże)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego lub trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka amaretto
- Podczas gdy pieką się tartinki, obieramy gruszki przeznaczone na puree na spód tart. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnuszku umieszczamy gruszkę, wodę, cukier i migdały.
- Dusimy na małym ogniu, ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, by powstało puree (pozostałe kawałki gruszki rozgniatamy łyżką lub tłuczkiem do puree z ziemniaków) Pod koniec duszenia dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze 5 minut, aż płyn całkowicie odparuje.
Na wierzch:
- 4 gruszki
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- Upieczone tarty studzimy na kratce. Do każdej nakładamy po kopiastej łyżeczce lekko przestudzonego musu.
- Gruszki przeznaczone na wierzch obieramy, i kroimy na cienkie plasterki. Układamy dekoracyjnie na musie.
- Zapiekamy tarty w temp.200st.C przez ok. 20 minut, na złoty kolor.
- Na koniec wyciągamy blaszkę z piekarnika, posypujemy wierzch każdej tartinki łyżką brązowego cukru. Piekarnik rogrzewamy do maksymalnej temperatury, nastawiamy na nawiew tylko z góry i jeszcze raz wsuwamy blachę z tartinkami, na najwyższy poziom piekanika, na dosłownie 1-2 minutki, cały czas obserwując. Wyciągamy gdy cukier się skarmelizuje.
- Podajemy schłodzone (ciepło też są przepyszne, ale mogą wydawać się za słodkie)
No comments:
Post a Comment