Monday, June 3, 2013

TARTA Z POREM I SZPARAGAMI

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchennej twierdzy pojawia się nowy kucharz. A dziś po raz pierwszy na blogu potrawa, która wyszła spod jego zdolnych rąk, specjalnie dla mnie!



Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1 duży por
  • 50 dag zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki estragonu
  1. Siekamy lub miksujemy składniki na ciasto, nastepęnie zagniatamy, zawijamy w folię i na pół godzinki wkładamy do lodówki.
  2. Pora kroimy w półplasterki, dokładnie myjemy i suszymy.
  3. Szparagi można, ale nie trzeba obrać. Odłamujemy zdrewniałe końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu) Zalewamy je gorącą wodą i gotujemy 5 minut, przekładamy do miski z zimną wodą, następnie wyjmujemy i suszymy.
  4. Główki szparagów odcinamy i odkładamy na bok. Resztę łodygi kroimy na plasterki.
  5. Pory solimy i dusimy na maśle. Dodajemy szparagi i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na wielkość formy (najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i wylepiamy nim foremkę. Wielokrotnie nakłuwamy spód i podpiekamy 8-10 minut w temp. 190 st.C. 
  7. W tym czasie jajka mieszamy ze śmietaną, estragonem, solą i pieprzem.
  8. Na podpieczonym cieście układamy warzywa i zalewamy polewą jajeczną.
  9. Pieczemy w temperaturze 190 st.C aż powierzchnia polewy zacznie się ścinać (ok 20 minut), następnie na wierzchu układamy odcięte wcześniej główki szparagów, lekko dociskając. Pieczemy kolejne 30 minut w tej samej temperaturze.




No comments:

Post a Comment