POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Składniki na 3 porcje:- 2 średnie polędwiczki wieprzowe (ok. 500g)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 garści suszonych śliwek
- 1/2 szklanki whisky
- 1/2 szklanki bulionu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek, listki laurowe
- Suszone śliwki zalewamy na noc whisky (lub przynajmniej na kilka godzin)
- Polędwicę myjemy, suszymy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy na grube plastry, lekko po ukosie, aby były większe.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwę. Smażymy mięso z obu stron na rumiany kolor. usmażone plastry odkładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła z oliwą i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony na cieniuteńkie plasterki oraz odcedzone śliwki (whisky zostawiamy do sosu)
- Na patelnię dodajemy mięso, zalewamy bulionem oraz whisky. Doprawiamy tymiankiem i kilkoma listkami laurowymi. Dusimy kilka minut na małym ogniu.
- Następnie dodajemy śmietankę oraz musztardę. Uważamy, aby śmietanka się nie zważyła (najlepiej zdjąć patelnię z ognia i powoli wlewać śmietankę, cały czas mieszając) Dokładnie mieszamy, aby musztarda połączyła się z sosem, i dusimy kolejne kilka minut.
- Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy np. z kluseczkami i posypujemy natką pietruszki. Pysznie smakuje w towarzystwie buraczków :) Przed podaniem trzeba pamiętać o usunięciu listków laurowych.
No comments:
Post a Comment