Monday, September 26, 2011

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki na 3 porcje:
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe (ok. 500g)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 garści suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki whisky
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek, listki laurowe

  1. Suszone śliwki zalewamy na noc whisky (lub przynajmniej na kilka godzin)
  2. Polędwicę myjemy, suszymy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy na grube plastry, lekko po ukosie, aby były większe.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwę. Smażymy mięso z obu stron na rumiany kolor. usmażone plastry odkładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła z oliwą i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony na cieniuteńkie plasterki oraz odcedzone śliwki (whisky zostawiamy do sosu)
  5. Na patelnię dodajemy mięso, zalewamy bulionem oraz whisky. Doprawiamy tymiankiem i kilkoma listkami laurowymi. Dusimy kilka minut na małym ogniu.
  6. Następnie dodajemy śmietankę oraz musztardę. Uważamy, aby śmietanka się nie zważyła (najlepiej zdjąć patelnię z ognia i powoli wlewać śmietankę, cały czas mieszając) Dokładnie mieszamy, aby musztarda połączyła się z sosem, i dusimy kolejne kilka minut.
  7. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Podajemy np. z kluseczkami i posypujemy natką pietruszki. Pysznie smakuje w towarzystwie buraczków :) Przed podaniem trzeba pamiętać o usunięciu listków laurowych.

No comments:

Post a Comment