Monday, September 26, 2011

KLUSKI KŁADZIONE



Składniki na 4 porcje:

  • 200-250g mąki
  • 2 jajka
  • woda
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

  1. W dużej misce łączymy za pomocą miksera mąkę, sól i jajka, dolewając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję nadającą się do nakładania go łyżką na wodę. Ciasto ma być dość gęste, takie "kluchowate" ;)
  2. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Łyżką nakładać na wodę małe porcje ciasta (można sobie pomóc drugą łyżką, zgarniając nią ciasto na wodę)
  3. Kluski z podanych proporcji składników, gotowałam "na dwa razy".
  4. Każdą porcję gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  6. Kluski najlepiej smakują z mięsem i pyyysznym gęstym sosem. Można je również podawać jako dodatek do zupy, a nawet same, polane np. bułką tartą z masełkiem.

No comments:

Post a Comment