
Składniki na 4 porcje:
- 200-250g mąki
- 2 jajka
- woda
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- W dużej misce łączymy za pomocą miksera mąkę, sól i jajka, dolewając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję nadającą się do nakładania go łyżką na wodę. Ciasto ma być dość gęste, takie "kluchowate" ;)
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Łyżką nakładać na wodę małe porcje ciasta (można sobie pomóc drugą łyżką, zgarniając nią ciasto na wodę)
- Kluski z podanych proporcji składników, gotowałam "na dwa razy".
- Każdą porcję gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Kluski najlepiej smakują z mięsem i pyyysznym gęstym sosem. Można je również podawać jako dodatek do zupy, a nawet same, polane np. bułką tartą z masełkiem.

No comments:
Post a Comment