Monday, September 26, 2011

CIASTKA FRANCUSKIE Z JABŁKAMI

Ciasto francuskie (to gotowe, kupne) to chyba najprostszy sposób na wyczarowanie wymyślnych przysmaków, nawet bez odrobinki kulinarnego talentu (lecz z odrobinką dobrych chęci ;). Poniżej przepis na typowo jesienne nadzienie... (przepis z blogu Dorotki)

Składniki na 16 trójkącików:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 3-4 duże, twarde jabłka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 garści rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 żółtko rozbełtane z odrobinka wody

  1. Ciasto rozłożyć na stolnicy na papierze lub folii z opakowania albo bezpośrednio na posypanej mąką stolnicy.
  2. Ciasto podzielić na równe kwadraty (u mnie wyszło 8 z jednego płatu)
  3. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę (usuwając oczywiście gniazda nasienne). Od razu wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Następnie dodać cynamon, cukier, rodzynki i mąkę.
  4. Na każdy kwadrat nałożyć nadzienie (ilość mniej więcej jak na zdjęciu, ale tak naprawdę trzeba do tego dojść metodą prób i błędów ;) - ile uda nam się zakleić w rożku)
  5. Brzegi kwadratów posmarować rozbełtanym żółtkiem, złożyć na pół, by powstał trójkąt, dokładnie skleić i docisnąć widelcem. Niepotrzebny nadmiar ciasta na brzegach można odciąć.
  6. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować na wierzchu pozostałym żółtkiem. Na każdym ciastku zrobić po 3 nacięcia, aby podczas pieczenia mógł odparować nadmiar płynu.
  7. Trójkąciki pieczemy 20-23 minuty w temperaturze 220 st.C.
  8. po upieczeniu, gorące ciastka lukrujemy.
  9. Lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru miksujemy na gładką masę z 1 łyżką gorącej wody.





No comments:

Post a Comment