
Składniki:
- ok. 1 szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1-2 małych ząbków czosnku (użyłam tych ze słoika z pomidorami)
- 50 g podprażonych orzechów włoskich
- 15 g podprażonych ziaren słonecznika
- 3-4 łyżki oliwy z pestek winogron
- krzaczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka
- tarty ser typu parmezan
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na dość gładką, ale jednak jeszcze trochę grudkowatą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z odrobiną oliwy, a następnie dokładnie łączymy w garnku z pesto, tak, by każdy makaron był obtoczony sosem.
- Podajemy z parmezanem, udekorowane listkami bazylii, orzechami i suszonymi pomidorami.

No comments:
Post a Comment