Tuesday, September 13, 2011

FARFALLE Z PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH

Minął ledwie tydzień i po moich pierwszych suszonych pomidorkach nie ma już żadnego śladu! :) Zostały puste słoiki i wspomnienia na podniebieniu...




Składniki:
  • ok. 1 szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1-2 małych ząbków czosnku (użyłam tych ze słoika z pomidorami)
  • 50 g podprażonych orzechów włoskich
  • 15 g podprażonych ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • krzaczek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka
  • tarty ser typu parmezan

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na dość gładką, ale jednak jeszcze trochę grudkowatą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy.
  2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z odrobiną oliwy, a następnie dokładnie łączymy w garnku z pesto, tak, by każdy makaron był obtoczony sosem.
  3. Podajemy z parmezanem, udekorowane listkami bazylii, orzechami i suszonymi pomidorami.

No comments:

Post a Comment