Składniki na 4 duże placki:
- 1 łyżeczka suchych drożdży (4g)
- szklanka mąki orkiszowej (razowej lub pszenno-razowej)
- 1 jajko
- 200ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa (użyłam orzechowej)
Do obłożenia:
- ok 30 dag wędzonego łososia
- 150ml śmietany kremówki
- puszysty serek śmietankowy typu Almette
- pęczek koperku, drobno posiekany
- Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinkę.
- Na rozgrzanej oliwie smażyć duże placki. Gotowe placki trzymać w cieple, najlepiej w piekarniku, by nie zmiękły.
- Śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo, po łyżeczce, serek śmietankowy. Na koniec wmieszać koperek.
- Na każdym placku ułożyć plasterki wędzonego łososia i przykryć je delikatną pierzynką koperkową.
- Podawać udekorowane świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTo danie to prawdziwa petarda! Przypadkiem trafiłem z żoną do Werandy trzy tygodnie temu i do tej pory wspominamy tamtą ucztę. Ja zamówiłem cytrynową zupę rybną i rzeczony placek,a moja małżonka pierś z gęsi. Polecam to miejsce każdemu smakoszowi,bo wszystko smakowało bezbłędnie. Wracając do placka zaś,to było w nim jeszcze sporo pestek dyni,a pierzynka miała delikatnie chrzanowy posmak i udekorowana była czarnym kawiorem. To danie to majstersztyk!
ReplyDeletetrafilismy do Werandy w czerwcu 2018r ,oczywiście jadłam placek z łososiem i dlatego trafiłam na tą stronę-muszę go zrobić-rewelacja polecam gorąco
ReplyDelete