Monday, August 29, 2011

PLACEK ORKISZOWY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM POD KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ

Danie, które może być tylko przekąską, ale jest tak sycące, że równie dobrze spełni się w roli głównej. Inspirację na nie odnalazłam w menu knajpki, do której trafiłam będąc w ukochanych Chałupach. W deszczowy dzień zrobiliśmy sobie wycieczkę do Jastarni i tam trafiliśmy do Werandy, poleconej przez moich rodziców (kameralna knajpa, położona tuż przy dworcu PKP) Ciekawe, nieprzepełnione (co mi zawsze utrudnia wybór;) menu i wcale niewygórowane ceny. Zamówiliśmy tam kilka dań, którymi wszyscy się podzielili. A wśród nich znalazł się właśnie taki placek.




Składniki na 4 duże placki:
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4g)
  • szklanka mąki orkiszowej (razowej lub pszenno-razowej)
  • 1 jajko
  • 200ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa (użyłam orzechowej)

Do obłożenia:
  • ok 30 dag wędzonego łososia
  • 150ml śmietany kremówki
  • puszysty serek śmietankowy typu Almette
  • pęczek koperku, drobno posiekany

  1. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie smażyć duże placki. Gotowe placki trzymać w cieple, najlepiej w piekarniku, by nie zmiękły.
Następnie...
  1. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo, po łyżeczce, serek śmietankowy. Na koniec wmieszać koperek.
  2. Na każdym placku ułożyć plasterki wędzonego łososia i przykryć je delikatną pierzynką koperkową.
  3. Podawać udekorowane świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. To danie to prawdziwa petarda! Przypadkiem trafiłem z żoną do Werandy trzy tygodnie temu i do tej pory wspominamy tamtą ucztę. Ja zamówiłem cytrynową zupę rybną i rzeczony placek,a moja małżonka pierś z gęsi. Polecam to miejsce każdemu smakoszowi,bo wszystko smakowało bezbłędnie. Wracając do placka zaś,to było w nim jeszcze sporo pestek dyni,a pierzynka miała delikatnie chrzanowy posmak i udekorowana była czarnym kawiorem. To danie to majstersztyk!

    ReplyDelete
  3. trafilismy do Werandy w czerwcu 2018r ,oczywiście jadłam placek z łososiem i dlatego trafiłam na tą stronę-muszę go zrobić-rewelacja polecam gorąco

    ReplyDelete