Ta sałatka to kolejna pozycja z menu Werandy, o której wspominałam w przepisie na placek
orkiszowy z wędzonym łososiem.
Składniki na 4-5 porcji:- 1 opakowanie rukoli (standardowy pojemniczek)
- 2 puszeczki anchois
- pół słoiczka suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
- 30 zielonych oliwek
- pół słoiczka kaparów
- twardy ser typu parmezan (w kawałku), ścięty na cieniuteńkie plasterki (np.za pomocą obieraczki do warzyw)
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- podprażone orzechy włoskie do posypania
- oliwa z orzechów włoskich
- sos balsamiczny
- Na talerzach, według własnej fantazji, układamy kompozycję z podanych składników. Bazą jest oczywiście rukola.
- Doprawiamy oliwą i sosem balsamicznym.
- Posypujemy orzechami.
- Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami skropionymi oliwą.
No comments:
Post a Comment