Monday, August 29, 2011

SAŁATKA Z RUKOLĄ I OLIWĄ ORZECHOWĄ

Ta sałatka to kolejna pozycja z menu Werandy, o której wspominałam w przepisie na placek orkiszowy z wędzonym łososiem.

Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 opakowanie rukoli (standardowy pojemniczek)
  • 2 puszeczki anchois
  • pół słoiczka suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • 30 zielonych oliwek
  • pół słoiczka kaparów
  • twardy ser typu parmezan (w kawałku), ścięty na cieniuteńkie plasterki (np.za pomocą obieraczki do warzyw)
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • podprażone orzechy włoskie do posypania
  • oliwa z orzechów włoskich
  • sos balsamiczny

  1. Na talerzach, według własnej fantazji, układamy kompozycję z podanych składników. Bazą jest oczywiście rukola.
  2. Doprawiamy oliwą i sosem balsamicznym.
  3. Posypujemy orzechami.
  4. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami skropionymi oliwą.

No comments:

Post a Comment