
Ciasto z tego przepisu.
Składniki farszu:
- 50dag mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25dag pieczarek
- sól, pieprz
- orientalne przyprawy według gustu :) - curry, kardamon, kurkuma, kmin, itp...
- oliwa
- Pieczarki umyć i posiekać. Nie musimy tego robić dokładnie ani super starannie, bo farsz i tak będzie mielony. Delikatnie oprószyć solą, by puściły wodę i odstawić na bok.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć by czosnek się nie przypalił.
- Na patelnię wrzucamy teraz pieczarki. Smażymy, aż się skurczą i zaczną rumienić.
- Dodajemy mięso i, stale mieszając, smażymy na dużym ogniu aż się zetnie i zacznie złocić. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 10 minut lub do czasu aż ewentualny płyn odparuje.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz według indywidualnych upodobań orientalnymi przyprawami (ja najbardziej lubię duuużo curry)
- Gotowy farsz mielimy. Ja używam do tego blendera.
No comments:
Post a Comment