Tuesday, August 9, 2011

PIEROGI Z MIĘSEM I ORIENTALNĄ NUTKĄ


Ciasto z tego przepisu.

Składniki farszu:
  • 50dag mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • orientalne przyprawy według gustu :) - curry, kardamon, kurkuma, kmin, itp...
  • oliwa

  1. Pieczarki umyć i posiekać. Nie musimy tego robić dokładnie ani super starannie, bo farsz i tak będzie mielony. Delikatnie oprószyć solą, by puściły wodę i odstawić na bok.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć by czosnek się nie przypalił.
  3. Na patelnię wrzucamy teraz pieczarki. Smażymy, aż się skurczą i zaczną rumienić.
  4. Dodajemy mięso i, stale mieszając, smażymy na dużym ogniu aż się zetnie i zacznie złocić. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 10 minut lub do czasu aż ewentualny płyn odparuje.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem oraz według indywidualnych upodobań orientalnymi przyprawami (ja najbardziej lubię duuużo curry)
  6. Gotowy farsz mielimy. Ja używam do tego blendera.

No comments:

Post a Comment