Jako pierwszy gość wystąpił pstrąg w towarzystwie moich ulubionych podprażonych płatków migdałowych i z duuuużą ilością czosnku. Samo zdrowie!

Składniki:
- 4 średnie pstrągi
- 200g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
- ok.50g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4-5 dużych ząbków czosnku (lub ok 10 małych)
- sok z 1 cytryny + plasterki cytryny do przybrania
- 50ml koniaku
- sól, pieprz

- Ryby dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.
- Na patelni rozgrzać masło i szybko przesmażyć na nim czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki (trochę pokrojonego czosnku zostawić do obłożenia pstrąga przed pieczeniem).
- 3/4 natki drobno posiekać, a kilka gałązek odłożyć do przybrania i obłożenia ryby przed pieczeniem.
- Posiekaną natkę dodać na patelnię wraz z płatkami migdałów. Wlać koniak i dusić na małym ogniu kilka minut, aby połowa płynu odparowała.
- Gotową masą faszerujemy rybę (odlożylam trochę, aby dodać jeszcze na wierzch przed pieczeniem)
- Rybkę układamy na kawałku folii aluminiowym (takim by można go było szczelnie zawinąć, aby nic nie wypływało), a na wierzch kładziemy jeszcze kilka wiórków masła, posypujemy resztą płatków, układamy gałązki pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 190st.
Ja podałam pstrąga z ryżem basmati i sałatką.


No comments:
Post a Comment