Sunday, August 21, 2011

PSTRĄG Z MIGDAŁAMI I CZOSNKIEM

Postanowiłam ostatnio, że teraz na moim stole znacznie częściej gościć będą ryby i owoce morza.
Jako pierwszy gość wystąpił pstrąg w towarzystwie moich ulubionych podprażonych płatków migdałowych i z duuuużą ilością czosnku. Samo zdrowie!



Składniki:
  • 4 średnie pstrągi
  • 200g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
  • ok.50g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4-5 dużych ząbków czosnku (lub ok 10 małych)
  • sok z 1 cytryny + plasterki cytryny do przybrania
  • 50ml koniaku
  • sól, pieprz


  1. Ryby dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.

  2. Na patelni rozgrzać masło i szybko przesmażyć na nim czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki (trochę pokrojonego czosnku zostawić do obłożenia pstrąga przed pieczeniem).

  3. 3/4 natki drobno posiekać, a kilka gałązek odłożyć do przybrania i obłożenia ryby przed pieczeniem.

  4. Posiekaną natkę dodać na patelnię wraz z płatkami migdałów. Wlać koniak i dusić na małym ogniu kilka minut, aby połowa płynu odparowała.

  5. Gotową masą faszerujemy rybę (odlożylam trochę, aby dodać jeszcze na wierzch przed pieczeniem)

  6. Rybkę układamy na kawałku folii aluminiowym (takim by można go było szczelnie zawinąć, aby nic nie wypływało), a na wierzch kładziemy jeszcze kilka wiórków masła, posypujemy resztą płatków, układamy gałązki pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

  7. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 190st.

Ja podałam pstrąga z ryżem basmati i sałatką.















No comments:

Post a Comment