Thursday, May 12, 2011

BIAŁE SZPARAGI POD BESZAMELEM


Składniki:
  • ok. 1,5 pęczka białych szparagów
  • 4 plasterki wędzonej, dlugodojrzewającej szynki włoskiej
  • ...g utartego żółtego sera
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka tartego parmezanu + odrobina do posypania przed podaniem
Szparagi umyć, obrać i odciąć końcówki. Umieścić w garnuszku z wodą, tak by czubki wystawaly ponad powierzchnię. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów, ale podejrzewam, że nie każdy jest w posiadaniu takiego wynalazku ;)) Do wody dodać łyżkę masła, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Szparagi gotować 5 minut. Następnie odcedzić i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Przykryć szynką i polać sosem beszamelowym:
W rondelku zagotować mleko z masłem (pół filizanki odlać i połączyć z mąką). Rondelek zdjąć z ognia i wlać mieszaninę mleka i mąki (najlepiej przez sitko, unikniemy wtedy powstawania grudek) Zagotować. Doprawić parmezanem, gałką muszkatołową i odrobinką soli.
Wierzch posypać żółtym serem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C.
Przed podaniem posypać tartym parmezanem, można też jakąś zieleninką, np. natką pietruszki (mi trochę tego brakowalo)

1 comment:

  1. Uwielbiam szparagi - ale te pod beszamelem to chyba najbardziej:)

    ReplyDelete