Thursday, May 12, 2011

ODCHUDZONA POTRAWKA Z KURCZAKA

Mój Tata zostal na 2 tygodnie słomianym wdowcem, staram się więc jak najlepiej dbać o niego i jego brzuszek (który jest dość wymagający;) Przez długie lata przyzwyczaił się do określonej kuchni i powtarzajacych sie dań , serwowanych przez Mamę. jednym z nich jest potrawka z kurczaka. Aby więc nie usechl z tęsknoty do Mamy (i jej kuchni:) dziś na obiad moja wersja potrawki - uproszczona i odchudzona. Wyjdzie na dobre i Tacie i córce :)



Składniki:


  • 1 duza pierś z kurczaka

  • 150g mrożonego zielonego groszku

  • 150g mrożonej mlodej marchewki

  • 1 łyżeczka masła

  • 260ml mleka

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka tartego parmezanu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czerwona papryka
Pierś z kurczaka ugotować w rosole lub choćby bulionie (ok. 20 minut) Ugotowaną pierś pokroić w plastry.
Groszek, marchewkę i masło poddusić chwilę na małym ogniu. Doprawić odrobinką soli, można też cukrem. W mojej wersji light w ogóle nie dodaję masła, soli ani cukru. Czyste warzywka :) No ale Tata mógłby tego nie przełkąć ;)
W rondelku zagotować mleko z masłem (pół filizanki odlać i połączyć z mąką). Rondelek zdjąć z ognia i wlać mieszaninę mleka i mąki (najlepiej przez sitko, unikniemy wtedy powstawania grudek) Zagotować. Doprawić parmezanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Plastry kurczaka ułozyć na talerzu obok marchewki z groszkiem.
Podawać z ryżem. Wszystko polać sosikiem i posypać świeżą natką.

No comments:

Post a Comment