
Składniki:
- 1 duza pierś z kurczaka
- 150g mrożonego zielonego groszku
- 150g mrożonej mlodej marchewki
- 1 łyżeczka masła
- 260ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czerwona papryka
Groszek, marchewkę i masło poddusić chwilę na małym ogniu. Doprawić odrobinką soli, można też cukrem. W mojej wersji light w ogóle nie dodaję masła, soli ani cukru. Czyste warzywka :) No ale Tata mógłby tego nie przełkąć ;)
W rondelku zagotować mleko z masłem (pół filizanki odlać i połączyć z mąką). Rondelek zdjąć z ognia i wlać mieszaninę mleka i mąki (najlepiej przez sitko, unikniemy wtedy powstawania grudek) Zagotować. Doprawić parmezanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Plastry kurczaka ułozyć na talerzu obok marchewki z groszkiem.
Podawać z ryżem. Wszystko polać sosikiem i posypać świeżą natką.
No comments:
Post a Comment