
Składniki:
- ok. 1,5 pęczka białych szparagów
- 4 plasterki wędzonej, dlugodojrzewającej szynki włoskiej
- ...g utartego żółtego sera
- 250ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka tartego parmezanu + odrobina do posypania przed podaniem
W rondelku zagotować mleko z masłem (pół filizanki odlać i połączyć z mąką). Rondelek zdjąć z ognia i wlać mieszaninę mleka i mąki (najlepiej przez sitko, unikniemy wtedy powstawania grudek) Zagotować. Doprawić parmezanem, gałką muszkatołową i odrobinką soli.
Wierzch posypać żółtym serem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C.
Przed podaniem posypać tartym parmezanem, można też jakąś zieleninką, np. natką pietruszki (mi trochę tego brakowalo)

Uwielbiam szparagi - ale te pod beszamelem to chyba najbardziej:)
ReplyDelete