Kolejny przepis z Moich Wypieków
Składniki na ok. 40 ciasteczek:
- 3 białka
- 300 g zmielonych na mąkę migdałów
- 300 g cukru pudru + dodatkowa filiżanka do obtaczania ciasteczek
- 1 łyżka midou
- nadzienie (opcjonalnie): dowolna konfitura
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką, dość klejącą masę. Białek nie ubijamy na pianę.
- Przykrywamy folia i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i ukłdamy na blasze wyłożonej papierem. Zachwoujemy duże odstępy, bo ciastka naprawdę niespodziewanie sporo rosną ;)
- Końcem drewnianej łyżki robimy w każdym ciastku wgłębienie i wypełniamy je dowolnie wybranym nadzieniem.
- Blachę z ciastkami możemy ponownie wstawić na 15 minut do lodówki, żeby podczas pieczenia zachowały jak najokrąglejszy kształt.
- Pieczemy w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce.
Najlpesze- normalnie marcepanowe ciasto bajeczny smak!
ReplyDeleteUnikatowy smak
ReplyDelete