Tuesday, October 8, 2013

WŁOSKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Przepyszne!! Miękkie, ciągnące, mocno migdałowe, właściwie wręcz marcepanowe. Z dowolnym dodatkiem lub bez. Dopisane już do listy naszych ulubionych wypieków :)
Kolejny przepis z Moich Wypieków 
Składniki na ok. 40 ciasteczek:
  • 3 białka
  • 300 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 300 g cukru pudru + dodatkowa filiżanka do obtaczania ciasteczek
  • 1 łyżka midou
  • nadzienie (opcjonalnie): dowolna konfitura

  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, dość klejącą masę. Białek nie ubijamy na pianę.
  2. Przykrywamy folia i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i ukłdamy na blasze wyłożonej papierem. Zachwoujemy duże odstępy, bo ciastka naprawdę niespodziewanie sporo rosną ;)
  4. Końcem drewnianej łyżki robimy w każdym ciastku wgłębienie i wypełniamy je dowolnie wybranym nadzieniem.
  5.  
  6. Blachę z ciastkami możemy ponownie wstawić na 15 minut do lodówki, żeby podczas pieczenia  zachowały jak najokrąglejszy kształt.
  7. Pieczemy w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce.



2 comments: