Przepis pochodzi z Moje Wypieki
Składniki na 8 precli:
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 56g roztopionego masła
- 2 litry wody
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- do posypania: sól, mak, kminek, sezam
- żóltko jajka roztrzepane z odrobinbą wody
- Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy wodę oraz roztopione masło.
- Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- W dużym, szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem sody oczyszczonej.
- Ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej rolujemy wałeczek o długości ok. 60 cm. Formujemy precle, które następnie odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zmieści się akurat 8 precli)
- Kiedy już uformujemy 8 precli, nie dajemy im czasu na dodatkowe wyrośnięcie, tak jak większości wypieków drożdżowych. Gotujemy je natychmiast - zaczynając od tego zawiniętego najwcześniej. Przy pomocy łyżki cedzakowej, delikatnie kładziemy po jednym preclu na wrzącą wodę i gotujemy ok. 30 sekund. Po wyjęciu układamy z powrotem na blasze.
- Kiedy wszystkie precle są już obgotowane, smarujemy je żółtkiem rozmąconym z łyżką wody i posypujemy według gustu solą, makiem, kminkiem, sezamem..
- Pieczemy w temperaturze 230 st.C przez ok. 13-15 minut na ciemnozłoty brąz. Studzimy na kratce.
No comments:
Post a Comment