Tuesday, October 8, 2013

PRECLE DROŻDŻOWE

Pierwszy raz spotkałam się z ciastem drożdżowym, które najpierw się obgotowuje.. Więc musiałam sporóbować! :) Autorka przepisu wyjaśnia, że taki proces sprawia, że skórka wypieku jest wyjątkowo rumiana i chrupiąca. I to prawda! Kolejny wypiek zniknął w mgnieniu oka ;)
Przepis pochodzi z Moje Wypieki

 Składniki na 8 precli:

  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 56g roztopionego masła
oraz:
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • do posypania: sól, mak, kminek, sezam
  • żóltko jajka roztrzepane z odrobinbą wody
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy wodę oraz roztopione masło.
  2. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  3. W dużym, szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem sody oczyszczonej.
  4. Ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej rolujemy wałeczek o długości ok. 60 cm. Formujemy precle, które następnie odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zmieści się akurat 8 precli)
  5. Kiedy już uformujemy 8 precli, nie dajemy im czasu na dodatkowe wyrośnięcie, tak jak  większości wypieków drożdżowych. Gotujemy je natychmiast - zaczynając od tego zawiniętego najwcześniej. Przy pomocy łyżki cedzakowej, delikatnie kładziemy po jednym preclu na wrzącą wodę i gotujemy ok. 30 sekund. Po wyjęciu układamy z powrotem na blasze.
  6. Kiedy wszystkie precle są już obgotowane, smarujemy je żółtkiem rozmąconym z łyżką wody i posypujemy według gustu solą, makiem, kminkiem, sezamem..
  7. Pieczemy w temperaturze 230 st.C przez ok. 13-15 minut na ciemnozłoty brąz. Studzimy na kratce.



No comments:

Post a Comment