Wednesday, October 9, 2013

MUFFINOWY KOSZYK (GRUSZKOWE Z IMBIREM + CZEKOLADOWE Z PEPSI)

Koszyk z muffinami zawsze mile widziany :) W tym, dla kontrastu, skomponowałam 2 rodzaje muffin o zupełnie odmiennym siebie składzie i smaku. Jesienne - lekkie, puszyste z gruszką i aromatem świeżego imbiru oraz nieco bardziej tradycyjne - czekoladowe, ale z dodatkiem...pepsi i whisky ;)

MUFFINY Z GRUSZKĄ I IMBIREM:

Składniki na 12 muffinek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 60 g jasnego cukru trzcinowego + dodatkowy do posypania przed pieczeniem (12 łyżek)
  • 2 łyżeczki świeżego utartego imbiru
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 2-3 gruszki (ok. 2 szklanki, obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę, gruszkek)
  1. Łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i trzcinowy.
  2. W drugim naczyniu łączymy roztrzepane jajka, jogurt, utarty imbir, olej i miód.
  3. Suche skłądniki mieszamy z mokrymi tylko do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z gruszkami.
  4. Foremkę do muffin wykładamy tradycyjnymi papilotkami lub (tak jak ja to zrobiłam) formujemy dekoracyjne papilotki z papieru do pieczenia - wycinamy kwadrat o boku 15-20cm i wciskamy w dno foremki używając szklanki o średnicy zbliżonej do zagłebienia (dzięki czemu usykamy ładny okrągły kształt) 
  5. Ciasto nakładamy do 12 papilotek, a następnie każdą muffinę posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
  6. Pieczemy w temperaturez 200 st.C przez 20-25 minut.


MUFFINY CZEKOLADOWE Z PEPSI:

Składniki na 10-12 sztuk:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 160 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 150 ml pepsi lub innego tego typu napoju
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka whisky (lub sherry, koniak)

  1. Mieszamy kładniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier (jeśli jest zbity w grudki, można go rozdrobnic blenderem; ja zmieliłam go prawie na puder).
  2. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - rozbełtane jajka, pepsi, olej i alkohol.
  3. Suche skłądniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto nakładamy do, wyłożonej papilotkami, formy na muffinki, do wysokości 3/4 i pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 25 minut (do "suchego patyczka")
Oba przepisy pochodzą z Moich Wypieków

No comments:

Post a Comment