MUFFINY Z GRUSZKĄ I IMBIREM:
Składniki na 12 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 60 g jasnego cukru trzcinowego + dodatkowy do posypania przed pieczeniem (12 łyżek)
- 2 łyżeczki świeżego utartego imbiru
- 140 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 2-3 gruszki (ok. 2 szklanki, obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę, gruszkek)
- Łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i trzcinowy.
- W drugim naczyniu łączymy roztrzepane jajka, jogurt, utarty imbir, olej i miód.
- Suche skłądniki mieszamy z mokrymi tylko do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z gruszkami.
- Foremkę do muffin wykładamy tradycyjnymi papilotkami lub (tak jak ja to zrobiłam) formujemy dekoracyjne papilotki z papieru do pieczenia - wycinamy kwadrat o boku 15-20cm i wciskamy w dno foremki używając szklanki o średnicy zbliżonej do zagłebienia (dzięki czemu usykamy ładny okrągły kształt)
- Ciasto nakładamy do 12 papilotek, a następnie każdą muffinę posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
- Pieczemy w temperaturez 200 st.C przez 20-25 minut.
MUFFINY CZEKOLADOWE Z PEPSI:
Składniki na 10-12 sztuk:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 160 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
- 150 ml pepsi lub innego tego typu napoju
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżka whisky (lub sherry, koniak)
- Mieszamy kładniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier (jeśli jest zbity w grudki, można go rozdrobnic blenderem; ja zmieliłam go prawie na puder).
- W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - rozbełtane jajka, pepsi, olej i alkohol.
- Suche skłądniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do połączenia składników.
- Ciasto nakładamy do, wyłożonej papilotkami, formy na muffinki, do wysokości 3/4 i pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 25 minut (do "suchego patyczka")
No comments:
Post a Comment