Friday, October 25, 2013

CURRY Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI CHERRY

Szybka i prosta wersja curry. Przepis bardzo uprościłam, dostosowując do ilości czasu oraz składników, jakie akurat miałam do dyspozycji ;)


Składniki na 2 porcje:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 400 g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)
  • 8 pomidorków koktailowych, przekrojonych na pół
  • 1 plaster ananasa z puszki, pokrojony na kawałki 
  • 1/2 szklanki syropu z ananasów z puszki
  • świeża bazylia do posypania
  • 1/2 łyżeczki curry (lub więcej, według uznania) - użyłam w bardzo uproszczonej wersji tej potrawy
  • opcjonalnie 2 małe okrągłe papryczki chilii (zielona i czerwona), bez nasion, pokrojone
  1. Na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe z przyprawą curry, sosem rybnym i syropem z ananasów. Dusimy kilka minut na małym ogniu.
  2. Krewetki myjemy i obieramy i wraz z pomidorkami i ananasem dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 3-4 minuty, nie za długo, by pomidorki się nie rozpadły. 
  3. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym (u mnie zdrowotnie - z brązowym:), posypane świeżymi listkami bazyli.

No comments:

Post a Comment