Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 400 g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)
- 8 pomidorków koktailowych, przekrojonych na pół
- 1 plaster ananasa z puszki, pokrojony na kawałki
- 1/2 szklanki syropu z ananasów z puszki
- świeża bazylia do posypania
- 1/2 łyżeczki curry (lub więcej, według uznania) - użyłam w bardzo uproszczonej wersji tej potrawy
- opcjonalnie 2 małe okrągłe papryczki chilii (zielona i czerwona), bez nasion, pokrojone
- Na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe z przyprawą curry, sosem rybnym i syropem z ananasów. Dusimy kilka minut na małym ogniu.
- Krewetki myjemy i obieramy i wraz z pomidorkami i ananasem dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 3-4 minuty, nie za długo, by pomidorki się nie rozpadły.
- Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym (u mnie zdrowotnie - z brązowym:), posypane świeżymi listkami bazyli.
No comments:
Post a Comment