Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- sól, pieprz, papryka
- Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy w poprzek na pół. Doprawiamy mięso solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
- Pomarańczę obieramy i kroimy w plasterki usuwając białe części.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na niej kurczaka z każdej strony po 5 min, tak by nabrał złotobrązowego koloru. Mięso odkładamy na talerz.
- Teraz na patelnię dodajemy cebulę, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy sok z pomarańczy, sos sojowy, oliwę i paprykę. Dusimy na małym ogniu kolejne 5 minut, stale mieszając.
- Pod koniec dodajemy plastry pomarańczy i smażymy krótko (ok. 1 minuty)
- Kurczaka układamy na talerzu (u mnie w wersji z ryżem basmati) i polewamy sosem z pomarańczami. Całość posypujemy prażonym sezamem.
No comments:
Post a Comment