Wednesday, August 21, 2013

KURCZAK Z SEZAMEM I POMARAŃCZAMI




Składniki na 4 porcje:
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • sól, pieprz, papryka
     
     
  1. Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy w poprzek na pół. Doprawiamy mięso solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
  2. Pomarańczę obieramy i kroimy w plasterki usuwając białe części.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na niej kurczaka z każdej strony po 5 min, tak by nabrał złotobrązowego koloru. Mięso odkładamy na talerz.
  5. Teraz na patelnię dodajemy cebulę, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy sok z pomarańczy, sos sojowy, oliwę i paprykę. Dusimy na małym ogniu kolejne 5 minut, stale mieszając.
  6. Pod koniec dodajemy plastry pomarańczy i smażymy krótko (ok. 1 minuty)
  7. Kurczaka układamy na talerzu (u mnie w wersji z ryżem basmati) i polewamy sosem z pomarańczami. Całość posypujemy prażonym sezamem.

No comments:

Post a Comment