Tuesday, August 13, 2013

KOKOSOWE CURRY Z KURCZAKIEM I ANANASEM



Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi kurczaka
  • 5 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • olej
  • podprażone mielone migdały lub wiórki kokosowe

Marynata:
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżka świeżego utartego 
  • łyżeczka utartej skórki limonki (lub cytryny)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy  z błonek, tłuszczu i ewentualnych kostek. Kroimy w kostkę na kęs. Składniki marynaty łączymy i zalewamy nią kurczaka. Ostawiamy na minimum godzinę.
  2. Plastry ananasa kroimy na kawałki podobnej wielkości, co kurczaka.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kawałki kurczaka (warz z marynatą), by mięso się ścięło. Wrzucamy kawałki ananasa, mieszamy i chwilę smażymy.
  4. Patelnię zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż płyn trochę odparuje, a sos zgęstnieje.
  5. Curry podajemy z ryżem (u mnie w wersji z rodzynkami) i posypujemy migdałami lub wiórkami.


No comments:

Post a Comment