Monday, August 12, 2013

TAJSKA ZUPA RYBNA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Składniki na 4 porcje:
  • 175 g dorsza, łososia, bez skórki, odfiletowanego
  • 12 krewetek królewskich
  • 175 g mątwy
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 750 ml bulionu rybnego (przepis tutaj)
  •  3 suszone listki kafiru
  • 2 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z nasion, pokrojone na cienkie plasterki (pominęłam ze względu na nietolerancję na ostre przyprawy..)
  • 4 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • listki kolendry i podprażone płatki migdałów do dekoracji
  • sól, świeżo zmielony zielony pieprz
  1. Ryby kroimy w kostkę na jeden kęs. Krewetki myjemy, obieramy, usuwamy ogonki. Z mątwy usuwamy błonki i kroimy na kawałki na kęs. Ryby i owoce morza powinny w sumie ważyć ok 500 g.
  2. 1/3 mleczka kokosowego wlewamy do rondelka, powoli podgrzewamy, a kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki, wsypujemy kurkumę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe mleczko i mieszamy. Odstawiamy z ognia.
  3. Bulion rybny podgrzewamy w dużym garnku. Dodajemy do niego listki kafiru i papryczki chilli. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut,
  4. Dodajemy mleczko kokosowe z kurkumą, sos rybny i sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
  5. Na sam koniec dodajemy do zupy kawałki ryby i owoce morza. Delikatnie mieszamy i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty (aby ryba się nie rozpadła)
  6. Podajemy udekorowane listkami kolendry i płatkami migdałów.

No comments:

Post a Comment