I love to cook with wine. Sometimes I even put it in the food.
Wednesday, June 5, 2013
PIERŚ KACZKI PIECZONA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki
2 piersi kaczki
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 kwaskowe i chrupiące jabłka
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki masła
1 łyżka octu balsamicznego
majeranek, estragon
sól, pieprz
1 łyżka brązowego cukru
Piersi kaczki umyć, osuszyć, obrać z grubszych pozostałości piór i natrzeć solą, pieprzem, estragonem i majerankiem. Skórę naciąć w kratkę. Piersi odłożyć na kilka godzin.
Żurawinę zalać czerownym winem, również odstawić.
2 jabłka obrać i pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
1 jabłko pozostawić w skórce, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, obsypać przyprawami.
Piersi kaczki położyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać patelnię, częściowo wytopić tłuszcz ze skóry i zrumienić piersi z obu stron. Przełożyć do brytwanki, obłożyć kawałkami jabłek w skórce, żurawiną (tłuszcz na patelni zostawić) Skóre natrzeć miodem (odrobinę odłożyć do sosu) i na każdej położyć wiórek masła. Mięso w brytwance podlać tłuszczem z patelni (odrobinę zostawić) 2/3 kieliszka wina, 1 łyżką sosu sojowego, octem i zapiekać w temperaturze 190 st.C przez ok. 40 minut, co jakiś czas podlewając zbierającym się na dnie płynem.
Po upieczeniu piersi odkładamy w ciepłe miejsce. Odsączamy płyn i przez sitko przelewamy do rondelka. Kilka cząstek jabłek i część żurawiny odłożyć razem z piersiami, resztę przetrzeć przez sitko, co zagęści nam sos.
Sos zagotowujemy i na małym ogniu doprawiamy według gustu do smaku - miodem, winem, sosem sojowym, pieprzem.
Pozostałe cząstki jabłek, tych obranych ze skórki, podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu kaczki. Rumienimy je i posypujemy brązowym cukrem, czekając aż się skarmerlizuje.
Piersi kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem i obłożone jabłkami pieczonymi i karmelizowanymi oraz żurawiną w towarzystwie np. pieczonych ziemniaczków.
No comments:
Post a Comment