Thursday, July 18, 2013

WIEDEŃSKIE ROGALIKI ORZECHOWO - WANILIOWE

Pyyyszne, najpierw chrupiące, a zaraz potem rozpływające się w ustach, o wyraźnym aromacie orzechów laskowych, otoczone słodką waniliową skorupką. Dość pracochłonne, ale myślę, że naprawdę warto poświęcić trochę czasu :)

Składniki na ok. 80 sztuk:
  • 50 g migdałow
  • 50 g orzechów laskowych
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 torebek cukru wanilinowego
  • 1/2 filiżanki cukru pudru

  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Orzeszki również mielimy.
  2. Z mąki, cukru, orzechów, migdałów, zimnego masła, soli i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Oryginalny przepis każe je chłodzić, ale wydaje mi się, że ciasto lepiej poddaje się obróbce kiedy nie 
  3. jest zbyt zimne. Chłodzimy je więc jedynie odrobinkę, może 15-20 minut.
  4. Po tym czasie oddzielamy ciasto porcjami i formujemy z niego wałeczki o grubości ołówka. Wałeczki dzielimy na odcinki o długości ok. 5 cm i formujemy rogaliki z cieńszymi końcami.
  5. Rogaliki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 190 st.C przez 10-12 minut.
  6. Cukier puder mieszamy z cukrami wanilinowymi i obtaczamy w nim ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uwaga! Zaraz po zdjęciu z blachy ciasteczka są baaardzo kruche.
  7. Rogaliki można przechowywać w puszce, przełożone papierem pergaminowym.


 

  





No comments:

Post a Comment