Wednesday, February 13, 2013

SMAŻONE KARTOFELKI


Zaczęłam wczoraj jakby troszkę od drugiej strony, bo od deseru.. a stanowił on jedynie uwieńczenie całej francuskiej kolacji urodzinowej, którą sama sobie sprezentowałam ;) Francja zagościła na stole nie bez powodu... Już za miesiąc obejmę panowanie na tamtejszych stokach narciarskich! :) 
Dziś kolejny punkt programu - smażone kartofelki ze świeżą pietruszką. 




Składniki na 4-6 porcji:
  • 1 kg wodnistych ziemniaków, obranych i pokrojonych w zgrabne cząstki (użyłam odmiany przeznaczonej do sałatek)
  • 60 g sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  1. W dużym garnku zagotować osoloną wodą. Wrzucamy ziemniaki, a gdy woda ponownie zacznie wrzeć, odcedzamy je i dokładnie osuszamy.
  2. Na dużej patelni roztapiamy mniej więcej połowę przygotowanego masła, wrzucamy ziemniaczki i smażymy 5-10 minut, aż się zarumienią, cały czas obracając, by się nie przypaliły. 
  3. Zmniejszamy ogień na bardzo mały, przykrywamy patelnię, dodajemy pozostałe masło, i od czasu do czasu potrząsając, dusimy ziemniaczki ok 10-15 minut, aż staną się złociste i bez trudu będzie można w nie wbić widelec.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z natką pietruszki. Ziemniaczki najlepsze są od razu po przygotowaniu (potem tracą chrupkość)


1 comment: