Thursday, February 28, 2013

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

Całkiem-całkiem zdrowe (jak na ciastka oczywiście) i bardzo-bardzo pyszne jak na zdrowe - chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi i suszoną żurawiną (która niestety też często w składzie ma cukier) Kupne batoniki musli się chowają, a poza tym ze zdrową żywnością mają niewiele wspólnego...




Składniki na 1 blachę ciasteczek:
  • 150g suszonej żurawiny
  • 200g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mąki
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego masła
  • 50g brązowego cukru (możemy dodać mniej)
  • 50 g miodu
  • 1 jajko
  1. Żurawinę rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy.  Łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi.
  2. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem i miodem na gładką masę, a pod koniec dodajemy jajko i ucieramy jeszcze chwilę.
  3. Masę mieszamy z suchymi składnikami i dokładnie łączymy. Zagniatamy rękoma lub wysługujemy się robotem kuchennym.
  4. Z ciasta formujemy dwa wałeczki o średnicy ok. 4 cm i chowamy je na 3 godziny do lodówki, aby stwardniało,a  wtedy będzie się je o wiele łatwiej ciąć.
  5. Po schłodzeniu wałeczki tniemy ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok 12-15 minut w temperaturze 170 st.C na termoobiegu. Jeśli zaczną się za bardzo rumienić, pod koniec można wyłączyć termoobieg.
  7. Ciasteczka delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce (twardnieją dopiero po wystudzeniu) 

Przepis znaleziony w Małej Cukierence.




No comments:

Post a Comment