Składniki na 1 blachę ciasteczek:
- 150g suszonej żurawiny
- 200g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkiego masła
- 50g brązowego cukru (możemy dodać mniej)
- 50 g miodu
- 1 jajko
- Żurawinę rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy. Łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi.
- W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem i miodem na gładką masę, a pod koniec dodajemy jajko i ucieramy jeszcze chwilę.
- Masę mieszamy z suchymi składnikami i dokładnie łączymy. Zagniatamy rękoma lub wysługujemy się robotem kuchennym.
- Z ciasta formujemy dwa wałeczki o średnicy ok. 4 cm i chowamy je na 3 godziny do lodówki, aby stwardniało,a wtedy będzie się je o wiele łatwiej ciąć.
- Po schłodzeniu wałeczki tniemy ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok 12-15 minut w temperaturze 170 st.C na termoobiegu. Jeśli zaczną się za bardzo rumienić, pod koniec można wyłączyć termoobieg.
- Ciasteczka delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce (twardnieją dopiero po wystudzeniu)
Przepis znaleziony w Małej Cukierence.
No comments:
Post a Comment