Wednesday, February 6, 2013

CIASTECZKA Z SERA I ROZMARYNU


Składniki na ok. 180 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 225 g masła, schłodzonego i posiekanego
  • 250 g startego sera gruyere (lub innego twardego żółtego sera, od biedy może być nawet gouda;)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych listków rozmarynu (może być suszony)
  • 1 żółtko rozbełtane z łyżką mleka

  1. Mąkę, masło, ser, pieprz oraz rozmaryn ugniatamy na gładkie ciasto (może nam w tym pomóc kuchenny robot:)
  2. Na stolnicy oprószonej mąką partiami rozwałkowujemy ciasto na ok 5 mm (nie więcej, gdyż ciastka sporo "puchną" podczas pieczenia) i wykrawamy dowolne kształty (u mnie były to gwiazdki i kwiatki)
  3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce przez 30 minut, aż stwardnieją.
  4. Po wyjęciu z lodówki, smarujemy ciasteczka rozbełtanym żółtkiem i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180st. (na ostatnie 4-5 minut włączamy termoobieg, aby ładnie się przyrumieniły)
  5. Ciasteczka można podawać od razu, na ciepło lub po wystudzeniu przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku.

No comments:

Post a Comment