- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2 okrągłe placki (lub wylepić całą kwadratową blachę), zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.
Składniki na sos:
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów w puszcze
- odrobina wody
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii, posiekane
- pół posiekanej i zeszklonej cebulki
- suszone oregano, bazylia, tymianek
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
- 1/3 szklanki czerwonego wina
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 gruszka pokrojona na cienkie plasterki
- 100 g sera pleśniowego (najlepiej dość miękkiego i klejącego - lepiej rozpuszcza się podczas pieczenia)
- 2 garści włoskich orzechów
- 1 duża cebula, posiekana na piórka
- 6 ząbków czosnku posiekanych na cienkie plasterki
- 300g żółtego sera, utartego
- 1 opakowanie sera mozzarella, utartego
- świeży lub suszony rozmaryn
Można jeszcze na koniec doprawić solą i suszonym oregano.
Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Blachę z pizzą układamy na samym dole piekarnika lub nawet pieczemy ją bezpośrednio na blaszanym "dnie". W ten sposób pieczona pizza będzie bardziej przypominać tą ze specjalnego pieca.
Pieczemy pizze ok.12 min, bardzo uważając, bo przypalenie jej to kwestia kilku zbędnych sekund! ;)
Kuba Ci podziekuje za ten przepis...już niedługo będzie się oblizywał ;)
ReplyDeleteAle on ma z Tobą dobrze! :) Smacznego! (Tylko go za bardzo nie utucz ;))
ReplyDeletebest pizza EVER!!
ReplyDelete