Monday, January 28, 2013

PIZZA Z GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI

Składniki na ciasto:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2 okrągłe placki (lub wylepić całą kwadratową blachę), zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.

Składniki na sos:
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki pomidorów w puszcze
  • odrobina wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekane
  • pół posiekanej i zeszklonej cebulki
  • suszone oregano, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w garnuszku i gotować przez kilka minut na małym ogniu, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Składniki na wierzch pizzy:
  • 1 gruszka pokrojona na cienkie plasterki
  • 100 g sera pleśniowego (najlepiej dość miękkiego i klejącego - lepiej rozpuszcza się podczas pieczenia)
  • 2 garści włoskich orzechów
  • 1 duża cebula, posiekana na piórka
  • 6 ząbków czosnku posiekanych na cienkie plasterki
  • 300g żółtego sera, utartego
  • 1 opakowanie sera mozzarella, utartego
  • świeży lub suszony rozmaryn
Ciasto posmarować sosem, posypać serami, piórkami cebuli następnie obłożyć plasterkami gruszki, ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy i wszystko obficie obsypać orzechami i rozmarynem.
Można jeszcze na koniec doprawić solą i suszonym oregano.
Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Blachę z pizzą układamy na samym dole piekarnika lub nawet pieczemy ją bezpośrednio na blaszanym "dnie". W ten sposób pieczona pizza będzie bardziej przypominać tą ze specjalnego pieca.
Pieczemy pizze ok.12 min, bardzo uważając, bo przypalenie jej to kwestia kilku zbędnych sekund! ;)

3 comments:

  1. Kuba Ci podziekuje za ten przepis...już niedługo będzie się oblizywał ;)

    ReplyDelete
  2. Ale on ma z Tobą dobrze! :) Smacznego! (Tylko go za bardzo nie utucz ;))

    ReplyDelete