
Składniki na 10 rolad:
- 10 plastrów dobrej wołowiny (rostbef lub polędwica)
- 1 mala marchewka, pokrojona w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ogórki kiszone, pokrojone w słupki
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki
- 10 paseczków skórki chleba
- 10 małych łyżeczek musztardy
- sól, pieprz ziołowy, majeranek
- masło i oliwa do smażenia
- Plastry mięsa umyć, osuszyć i bardzo cienko rozbić tłuczkiem. W tym celu najlepiej przykryć mięso folią spożywczą, wtedy na pewno się nie poszarpie i nie podziurawi.
- Każdy plaster bardzo delikatnie doprawić solą, ziołowym pieprzem i majerankiem oraz jednej strony (tej która była uderzana tłuczkiem) posmarować cienko musztardą.
- Na środku każdego plastra mięsa ułożyć farsz: pasek marchewki, ogórka, boczku wędzonego skórki chleba oraz kilka piórek cebul. Ciasno zwinąć. Roladki można owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami, ale jeśli będziemy się później w miarę ostrożnie z nimi obchodzić ;) to nie jest to konieczne. Każdą roladkę obtoczyć delikatnie w mące.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Rolady układamy najpierw zawinięciem do dołu, żeby się "zasklepiły", a następnie obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, przez ok. 10 minut.

Na sos:
- 1 cebula pokrojona w piórka
- masło
- 2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
- skibka chleba (najlepiej razowego), drobno pokruszona, bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- majeranek, pieprz ziołowy, świeżo mielony czarny pieprz
- Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, ale powstały "wywar" zostawić.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim piórka cebuli. Dodać odsączone grzyby i krótko przesmażyć.
- Cebulę i grzyby przełożyć na patelnię ze zrazami. Zalać wodą, połową grzybowego wywaru oraz połową czerwonego wina. Dodać listki laurowe, przykryć i dusić przez godzinę.
- Po tym czasie odkładamy na bok rolady i przygotowujemy sos: do esencji, która pozostała po duszeniu rolad dodajemy pozostały wywar grzybowy oraz wino. Doprawiamy musztardą, sosem sojowym i przyprawami. Dodajemy rozkruszoną skibkę chleba, która zagęści sos. Zagotowujemy sos i pod koniec dodajemy rolady, żeby raz jeszcze się podgrzały.

No comments:
Post a Comment