Monday, November 21, 2011

ZRAZY WOŁOWE



Składniki na 10 rolad:
  • 10 plastrów dobrej wołowiny (rostbef lub polędwica)
  • 1 mala marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w słupki
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki
  • 10 paseczków skórki chleba
  • 10 małych łyżeczek musztardy
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
  • masło i oliwa do smażenia
  1. Plastry mięsa umyć, osuszyć i bardzo cienko rozbić tłuczkiem. W tym celu najlepiej przykryć mięso folią spożywczą, wtedy na pewno się nie poszarpie i nie podziurawi.
  2. Każdy plaster bardzo delikatnie doprawić solą, ziołowym pieprzem i majerankiem oraz jednej strony (tej która była uderzana tłuczkiem) posmarować cienko musztardą.
  3. Na środku każdego plastra mięsa ułożyć farsz: pasek marchewki, ogórka, boczku wędzonego skórki chleba oraz kilka piórek cebul. Ciasno zwinąć. Roladki można owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami, ale jeśli będziemy się później w miarę ostrożnie z nimi obchodzić ;) to nie jest to konieczne. Każdą roladkę obtoczyć delikatnie w mące.
  4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Rolady układamy najpierw zawinięciem do dołu, żeby się "zasklepiły", a następnie obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, przez ok. 10 minut.

Na sos:
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • masło
  • 2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • skibka chleba (najlepiej razowego), drobno pokruszona, bez skórki
  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • majeranek, pieprz ziołowy, świeżo mielony czarny pieprz
  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, ale powstały "wywar" zostawić.
  2. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim piórka cebuli. Dodać odsączone grzyby i krótko przesmażyć.
  3. Cebulę i grzyby przełożyć na patelnię ze zrazami. Zalać wodą, połową grzybowego wywaru oraz połową czerwonego wina. Dodać listki laurowe, przykryć i dusić przez godzinę.
  4. Po tym czasie odkładamy na bok rolady i przygotowujemy sos: do esencji, która pozostała po duszeniu rolad dodajemy pozostały wywar grzybowy oraz wino. Doprawiamy musztardą, sosem sojowym i przyprawami. Dodajemy rozkruszoną skibkę chleba, która zagęści sos. Zagotowujemy sos i pod koniec dodajemy rolady, żeby raz jeszcze się podgrzały.
Zrazy podajemy, np. z kluskami śląskimi, modrą kapustą i jabłkami smażonymi na maśle z cynamonem i goździkami.

No comments:

Post a Comment