
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- mąka ziemniaczana w proporcjach 1:4 do ziemniaków czyli jakieś 375 g
- sól
- Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce. Ja w tym celu używam blendera.
- Surowe ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na jakieś 20 minut, by ściemniały, a następnie odcisnąć z płynu i w dużym naczyniu dokładnie połączyć z masą z gotowanych ziemniaków.
- Dokładnie wyrównać wierzch powstałej masy i wykroić z niej dokładnie 1/4. Powstałe miejsce uzupełnić mąką (tak by było jej tyle ile zabraliśmy ziemniaków)
- Z powrotem dodajemy wyciągniętą część masy i zagniatamy ciasto na kluski. Gdyby było zbyt klejące podsypujemy mąką ziemniaczaną.
- Z ciasta formujemy małe kulki i w każdej z nich robimy dziurkę. Można palcem, ale ja używałam w tym celu końca trzonu drewnianej łyżki.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kluski wrzucamy do wody, delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna, a następnie czekamy, aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu gotujemy je 15 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, starając się wylać ewentualną wodę z dziurek w kluskach.

No comments:
Post a Comment