Monday, November 21, 2011

KAPUSTA MODRA DUSZONA Z JABŁKAMI


Składniki:
  • 2 słoiki modrej kapusty (polecam Rolnika)
  • 1 duże jabłko starte na dużych oczkach
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 2 małe garści rodzynek
  • 2 małe garści suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • goździki mielone + kilka całych
  • 4 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3-4 łyżki cukru
  • masło do smażenia + 3 łyżki do duszenia
  1. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać jabłko, rodzynki, żurawinę i kapustę. Smażyć, stale mieszając, przez kilka minut. Posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem i doprawiamy przyprawami.
  3. Dusimy przez 10 - 15 minut. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy dokładnie, żeby dobrze się rozpuściło.

No comments:

Post a Comment