
Składniki:
- 2 słoiki modrej kapusty (polecam Rolnika)
- 1 duże jabłko starte na dużych oczkach
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 2 małe garści rodzynek
- 2 małe garści suszonej żurawiny
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- goździki mielone + kilka całych
- 4 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3-4 łyżki cukru
- masło do smażenia + 3 łyżki do duszenia
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać jabłko, rodzynki, żurawinę i kapustę. Smażyć, stale mieszając, przez kilka minut. Posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
- Następnie całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem i doprawiamy przyprawami.
- Dusimy przez 10 - 15 minut. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy dokładnie, żeby dobrze się rozpuściło.
No comments:
Post a Comment