Friday, November 18, 2011

CHRABELI - SZWAJCARSKIE CIASTECZKA ANYŻOWE

Skoro wystawy sklepowe atakują już świątecznymi dekoracjami, ja zakupiłam (i zapakowałam!) pierwsze prezenty, a w dodatku od jakiegoś czasu chodzą za mną małe, słodziutkie gwiazdkowe smakołyki... Czas na przedświąteczne testowanie przepisów na ciasteczka! :) Począwszy od dziś, w każdy kolejny weekend piec będę różne maleństwa. A gdyby przypadkiem zabrakło mi czasu, na pewno przypomnę Wam jakiś zeszłoroczny przepis.

A dziś proponuję tradycyjne szwajcarskie ciasteczka - Chräbeli.

Składniki na ok. 40 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • odrobinka proszku do pieczenia (na czubek łyżeczki)
  • masło i mąka do blachy


  1. 2 blachy smarujemy masłem i obsypujemy mąką
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  3. W drugiej misce ubijamy pianę z jajek i cukru, a następnie dodajemy do niej powoli i stopniowo, mąkę.
  4. Pod koniec dodajemy anyż i skórkę z cytryny.
  5. Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca* i długości 5-6 cm. Zwijamy je w półksiężyc i ostrym nożem trzykrotnie nacinamy po ukosie.
  6. Układamy na blasze i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
  7. Pieczemy 13 minut w temperaturze 190 st.
  8. Ciasteczka studzimy na kratce.

* zastosowałam "grubość palca" wzorowaną na moim.. Ale polecam raczej przyjąć jakieś większe gabaryty ;) Im cieńsze ciastka, tym twardsze stają się po ostygnięciu.

No comments:

Post a Comment