A dziś proponuję tradycyjne szwajcarskie ciasteczka - Chräbeli.

- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego anyżu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- odrobinka proszku do pieczenia (na czubek łyżeczki)
- masło i mąka do blachy
- 2 blachy smarujemy masłem i obsypujemy mąką
- Mąkę przesiewamy do dużej miski.
- W drugiej misce ubijamy pianę z jajek i cukru, a następnie dodajemy do niej powoli i stopniowo, mąkę.
- Pod koniec dodajemy anyż i skórkę z cytryny.
- Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca* i długości 5-6 cm. Zwijamy je w półksiężyc i ostrym nożem trzykrotnie nacinamy po ukosie.
- Układamy na blasze i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
- Pieczemy 13 minut w temperaturze 190 st.
- Ciasteczka studzimy na kratce.
* zastosowałam "grubość palca" wzorowaną na moim.. Ale polecam raczej przyjąć jakieś większe gabaryty ;) Im cieńsze ciastka, tym twardsze stają się po ostygnięciu.

No comments:
Post a Comment