
1 średni por
1 średnia marchew
1 cebula
250 g kiełków fasoli mung (świeżych lub z puszki)
1 średnia biała rzodkiew
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Por oczyścić i umyć. Pokroić najpierw w kawałki ok. 3 cm, a następnie w cienkie słupki.
- Marchew, cebulę i rzodkiew obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Kiełki umyć (lub odcedzić)
- W woku rozgrzać olej. Stale mieszając przesmażyć na nim cebulę. Dodać por, marchew i rzodkiew. Mieszając krótko przesmażyć. Następnie wmieszać kiełki fasoli.
- Wok zdjąć z ognia i przyprawić warzywa octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.
No comments:
Post a Comment