Wednesday, November 2, 2011

SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG

Składniki na 4 porcje:
1 średni por
1 średnia marchew
1 cebula
250 g kiełków fasoli mung (świeżych lub z puszki)
1 średnia biała rzodkiew
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


  1. Por oczyścić i umyć. Pokroić najpierw w kawałki ok. 3 cm, a następnie w cienkie słupki.
  2. Marchew, cebulę i rzodkiew obrać i pokroić w cienkie słupki.
  3. Kiełki umyć (lub odcedzić)
  4. W woku rozgrzać olej. Stale mieszając przesmażyć na nim cebulę. Dodać por, marchew i rzodkiew. Mieszając krótko przesmażyć. Następnie wmieszać kiełki fasoli.
  5. Wok zdjąć z ognia i przyprawić warzywa octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

No comments:

Post a Comment