Wednesday, November 23, 2011

PIEPRZNE CIASTECZKA Z IMBIREM I MIODEM

Obiecałam i słowa dotrzymuję :) Co tydzień testuję teraz dla Was (poniekąd też dla siebie:) nowy przepis na świąteczne ciastka! Dzisiaj są to tradycyjne niemieckie ciasteczka (Pfeffernüsse), w których słodycz miodu, przyjemnie przełamuje pikantna nuta przypraw. Bardzo oryginalne w smaku! Ciasteczka zdecydowanie nie dla niecierpliwych - muszą swoje odleżeć, by zmięknąć (to taka przykra przypadłość świątecznych wypieków ;)
Przepis wyszukany na blogu Moje Wypieki
.

Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 80 g masła
  • 100 g miodu
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:

  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód, dodać przyprawy. Zagotować.
  2. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i sodę oczyszczoną i szybko zamieszać.
  3. Ciasto przestudzić, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  4. Po tym czasie odrywać z ciasta małe kawałeczki i formować z nich niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na wysmarowanej masłem blasze.
  5. Ciastka piec 12 minut w temperaturze 180 st., na dolnym poziomie piekarnika. Ostudzić na kratce.
  6. Ciasteczka chwilę po upieczeniu będą miękkie, potem wraz z ostygnięciem stwardnieją, by zmięknąć znów po tygodniu leżakowania w szczelnie zamkniętej puszce.
  7. Ale zanim je zapuszkujemy, to jeszcze troszkę polukrujemy :) - cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy ciastka (np. przy użyciu woreczka z obciętym narożnikiem)

No comments:

Post a Comment