Przepis wyszukany na blogu Moje Wypieki.

- 80 g masła
- 100 g miodu
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód, dodać przyprawy. Zagotować.
- Zdjąć z ognia, dodać mąkę i sodę oczyszczoną i szybko zamieszać.
- Ciasto przestudzić, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie odrywać z ciasta małe kawałeczki i formować z nich niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na wysmarowanej masłem blasze.
- Ciastka piec 12 minut w temperaturze 180 st., na dolnym poziomie piekarnika. Ostudzić na kratce.
- Ciasteczka chwilę po upieczeniu będą miękkie, potem wraz z ostygnięciem stwardnieją, by zmięknąć znów po tygodniu leżakowania w szczelnie zamkniętej puszce.
- Ale zanim je zapuszkujemy, to jeszcze troszkę polukrujemy :) - cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy ciastka (np. przy użyciu woreczka z obciętym narożnikiem)

No comments:
Post a Comment