Wednesday, November 2, 2011

DROŻDŻOWE RACUCHY PEŁNOZIARNISTE Z JABŁKAMI, RODZYNKAMI I CYNAMONEM

Drożdżowe racuszki to coś, co zawsze i niezmiennie będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem. Pamiętam jak z niecierpliwością wyczekiwałam w babcinej kuchni na pyszne placuszki. Stawałam na paluszkach, podglądając jak czaruje ukochana Babcia :) Tych jedynych, oryginalnych, podanych z miłością, nigdy nie uda mi się odtworzyć. Nawet nie próbuję. Oto więc moja wersja tego słodkiego podwieczorku - bardziej przypominająca mini pączki z jabłkami :)



Składniki na ok. 20 racuszków:
  • 250 g mąki (użyłam w proporcjach 1:1 mąki pszennej orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej)
  • 10 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 małe lub jedno duuuże jabłko
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cynamonem, do posypania
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami. Łączymy z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Zagniatamy dość lepiące ciasto.
  2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  3. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
  4. W wyrośnięte ciasto delikatnie wgniatamy rodzynki i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Przy płycie kuchennej stawiamy sobie kubeczek z gorącą wodą, w którym będziemy maczać łyżkę do nakładania ciasta. Nabieramy porcję ciasta i wgniatamy w nią kawałki jabłka (tyle ile da się "schować w cieście")
  6. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie nieco zmniejszamy ogień, bo racuszki łatwo się przypalają.
  7. Smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podajemy jeszcze gorące i posypane cukrem z cynamonem.

No comments:

Post a Comment