
Składniki na ok. 20 racuszków:
- 250 g mąki (użyłam w proporcjach 1:1 mąki pszennej orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej)
- 10 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 małe lub jedno duuuże jabłko
- garść rodzynek
- olej do smażenia
- cukier puder wymieszany z cynamonem, do posypania
- Mąkę mieszamy z drożdżami. Łączymy z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Zagniatamy dość lepiące ciasto.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
- W wyrośnięte ciasto delikatnie wgniatamy rodzynki i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przy płycie kuchennej stawiamy sobie kubeczek z gorącą wodą, w którym będziemy maczać łyżkę do nakładania ciasta. Nabieramy porcję ciasta i wgniatamy w nią kawałki jabłka (tyle ile da się "schować w cieście")
- Na patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie nieco zmniejszamy ogień, bo racuszki łatwo się przypalają.
- Smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy jeszcze gorące i posypane cukrem z cynamonem.
No comments:
Post a Comment