Friday, October 21, 2011

KREWETKI Z ORZECHAMI NERKOWCA I WARZYWAMI


Składniki:
  • 450 g dużych krewetek
  • 50 g orzeszków nerkowca
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • tacka kiełków fasoli mung
  • 50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
  • 5 plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę + 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wywaru lub wody
  • sól, pieprz, mielony imbir
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • prażone ziarno sezamu
  1. Krewetki obieramy i suszymy na papierowym ręczniku.
  2. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy orzeszki na złoty kolor. Orzeszki odkładamy na bok, na talerz.
  3. W woku rozgrzewamy pozostały olej i najpierw wrzucamy cebulę, smażymy ok 1 minuty.
  4. Następnie dodajemy kiełki fasoli, ananasa i krewetki. Znów smażymy kilka minut.
  5. Dodajemy kapustę pekińską. Smażymy kilka minut i zalewamy wywarem (lub wodą) oraz dodajemy dla smaku sos sojowy, ocet ryżowy (tu nie podam proporcji, bo trzeba samemu posmakować:) i sok ananasowy. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
  6. Dusimy na małym, ogniu 2-3 minuty.
  7. Na koniec dodajemy obie mąki rozmieszane z odrobinką zimnej wody i czekamy aż sos zgęstnieje.
  8. Podajemy np. z chińskim makaronem, posypane prażonym sezamem.

No comments:

Post a Comment