
Składniki:
- 450 g dużych krewetek
- 50 g orzeszków nerkowca
- 1 cebula pokrojona w piórka
- tacka kiełków fasoli mung
- 50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
- 5 plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę + 1/2 szklanki soku z ananasa
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wywaru lub wody
- sól, pieprz, mielony imbir
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- prażone ziarno sezamu
- Krewetki obieramy i suszymy na papierowym ręczniku.
- W woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy orzeszki na złoty kolor. Orzeszki odkładamy na bok, na talerz.
- W woku rozgrzewamy pozostały olej i najpierw wrzucamy cebulę, smażymy ok 1 minuty.
- Następnie dodajemy kiełki fasoli, ananasa i krewetki. Znów smażymy kilka minut.
- Dodajemy kapustę pekińską. Smażymy kilka minut i zalewamy wywarem (lub wodą) oraz dodajemy dla smaku sos sojowy, ocet ryżowy (tu nie podam proporcji, bo trzeba samemu posmakować:) i sok ananasowy. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
- Dusimy na małym, ogniu 2-3 minuty.
- Na koniec dodajemy obie mąki rozmieszane z odrobinką zimnej wody i czekamy aż sos zgęstnieje.
- Podajemy np. z chińskim makaronem, posypane prażonym sezamem.
No comments:
Post a Comment