
Składniki na migdałowy biszkopt:
- 250g zmielonych migdałów
- 7 żółtek
- 7 białek
- 80 g cukru
- amaretto do naponczowani
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Żółtka ubijamy na puszystą pianę.
- Delikatnie łączymy pianę z żółtek z pianą z białek i mieszamy z mielonymi migdałami.
- Żeby uzyskać 3 równe blaty biszkoptu na tort, zawsze piekę go na 3 razy. Z papieru do pieczenia wycinam 3 kółka wielkości foremki, w której piekę. Ciasto dzielę na 3 części i każdą piekę ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C. Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
- Ostudzony biszkopt ponczujemy amaretto.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 5 łyżek likieru amaretto
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 4 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym cukrem pudrem)
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem i aromatem migdałowym.
- Delikatnie łączymy ubitą śmietanę z mascarpone, delikatnie mieszając, by krem nie stracił puszystości. Można to robić mikserem na najwolniejszych obrotach.
- Blaty biszkoptowe przekładamy kremem. Wierzch tortu również dekorujemy kremem, zostawiając trochę do wykonania rozetek.
Do dekoracji użyłam zmielonych i uprażonych migdałów oraz białych draży.

No comments:
Post a Comment