Monday, October 17, 2011

TORT MIGDAŁOWY Z AMARETTO

Mamy za sobą sobotnie obchody święta Małgorzaty :) Częścią prezentu był zamówiony przez Solenizantkę ulubiony tort - migdałowy. Sporo w nim alkoholu, więc nie nadaje się dla młodszych amatorów słodkości. Ciasto biszkoptowe nie zawiera mąki, bo zastąpiłam ją zmielonymi migdałami, które nadały mu wspaniały aromat a także nieco inną konsystencję. Krem powstał metodą smakowania. Efekt - tort wyszedł idealny! Biliśmy się o ostatni kawałek!! ;)



Składniki na migdałowy biszkopt:
  • 250g zmielonych migdałów
  • 7 żółtek
  • 7 białek
  • 80 g cukru
  • amaretto do naponczowani
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  2. Żółtka ubijamy na puszystą pianę.
  3. Delikatnie łączymy pianę z żółtek z pianą z białek i mieszamy z mielonymi migdałami.
  4. Żeby uzyskać 3 równe blaty biszkoptu na tort, zawsze piekę go na 3 razy. Z papieru do pieczenia wycinam 3 kółka wielkości foremki, w której piekę. Ciasto dzielę na 3 części i każdą piekę ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C. Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
  5. Ostudzony biszkopt ponczujemy amaretto.

Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • 4 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym cukrem pudrem)
  1. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem i aromatem migdałowym.
  3. Delikatnie łączymy ubitą śmietanę z mascarpone, delikatnie mieszając, by krem nie stracił puszystości. Można to robić mikserem na najwolniejszych obrotach.
  4. Blaty biszkoptowe przekładamy kremem. Wierzch tortu również dekorujemy kremem, zostawiając trochę do wykonania rozetek.

Do dekoracji użyłam zmielonych i uprażonych migdałów oraz białych draży.



No comments:

Post a Comment