
Składniki na 4 porcje:
- 300 g mrożonych lub świeżych dużych krewetek
- sok z cytryny
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 puszki pomidorów
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- kieliszek białego wina
- 100 ml śmietanki
- masło, oliwa
- suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano
- sól, pieprz, słodka papryka
- tarty parmezan
- natka pietruszki
- Krewetki rozmrażamy i obieramy z ogonków. Osuszamy na papierowym ręczniku. Lekko oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy na niej cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Zalewamy winem i chwilę dusimy.
- Na patelnię dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylię i oregano. Dusimy wszystko ok 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec do sosu dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
- Do sosu dodajemy śmietankę. Zagotowujemy.
- Makaron gotujemy la dente i podajemy polany sosem z krewetkami. Posypujemy tartym serem oraz natka pietruszki.
No comments:
Post a Comment