Monday, October 17, 2011

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Jakoś tak wyszło, że krewetek w ogóle nie widać na zdjęciu... Ale zapewniam, że tam są :)



Składniki na 4 porcje:
  • 300 g mrożonych lub świeżych dużych krewetek
  • sok z cytryny
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 puszki pomidorów
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • kieliszek białego wina
  • 100 ml śmietanki
  • masło, oliwa
  • suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

  1. Krewetki rozmrażamy i obieramy z ogonków. Osuszamy na papierowym ręczniku. Lekko oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy na niej cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Zalewamy winem i chwilę dusimy.
  3. Na patelnię dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylię i oregano. Dusimy wszystko ok 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Pod koniec do sosu dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
  5. Do sosu dodajemy śmietankę. Zagotowujemy.
  6. Makaron gotujemy la dente i podajemy polany sosem z krewetkami. Posypujemy tartym serem oraz natka pietruszki.

No comments:

Post a Comment