
Składniki na 5 szaszłyczków:
- 4 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- 400ml naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki nasionek kminku
- 60 ml soku z cytryny
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz, sól
- Kawałki kurczaka nabijamy ciasno na drewniane patyczki do szaszłyków i układamy w głębokim, płaskim naczyniu.
- W misce przygotowujemy marynatę (i sos zarazem): łączymy jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami i ziołami. Połową marynaty zalewamy szaszłyki i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
- Szaszłyki pieczemy na grillu ogrodowym lub elektrycznym.
- Podajemy z resztą marynaty.

No comments:
Post a Comment