
Składniki na 4 porcje:
- kurki...hmmm nie ważyłam swoich zbiorów, ale myślę, że było tego ok. 300-400 g. Dodałam też kilka maślaków
- ok. 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobniutką kostkę
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku. drobno posiekane
- kieliszek białego wina
- 75 ml śmietanki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do posypania
- Kurki dokładnie myjemy i obieramy, a większe z nich kroimy na pół lub na 4. Nie siekamy kurek zbyt drobno, żeby nie zrobiła nam się grzybowa papka.
- Na patelni topimy masło i szklimy na nim cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
- Cebule z czosnkiem odkładamy na talerz i na tym samym maśle smażymy skwarki z boczku.
- na patelnie znów wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy również grzyby i posypujemy je delikatnie solą. Grzyby smażymy przez chwile na dużym ogniu, stale mieszając, do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Zmniejszamy ogień i wlewamy białe wino. Dusimy przez 25 minut.
- Po tym czasie doprawiamy grzyby świeżo mielonym pieprzem oraz solą, wlewamy śmietankę i zagotowujemy, mieszając. Można sos zagęścić mąką.
- Podajemy posypane natką pietruszki, np. z puree ziemniaczanym.

No comments:
Post a Comment