Monday, October 3, 2011

KREWETKI Z GRILLA PO AZJATYCKU





Składniki na 4 porcje:
  • 500g dużych surowych krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru (lub suszonego)

  1. Krewetki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Delikatnie usunąć ciemną żyłkę na grzbiecie i naciąć wzdłuż grzbietu do 3/4 jego długości.
  2. W misce wymieszać sok z cytryny, olej sezamowy, czosnek i imbir. Marynatą zalać krewetki i odstawić na minimum 3 godziny.
  3. Krewetki piec kilka minut na grillu ogrodowym lub elektrycznym. Podczas pieczenia smarujemy kilkakrotnie marynatą.

No comments:

Post a Comment