
Składniki na 2 pizze:
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2 okrągłe placki (lub wylepić całą kwadratową blachę), zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.
Składniki na sos:
- słoik przecieru pomidorowego
- odrobina wody
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii, posiekane
- suszone oregano, bazylia, tymianek
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
Składniki na wierzch pizzy:
- 4 puszki tuńczyka (wymieszałam 2 w oleju i dwie w sosie własnym)
- 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
- 2 duże czerwone cebule, pocięte na piórka
- 6 ząbków czosnku posiekanych na cienkie plastry
- 300g żółtego sera, utartego
- 2 opakowania sera mozzarella, utartego
- 200g kaparów
Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Pizzę piec 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.

No comments:
Post a Comment