Friday, September 30, 2011

PIZZA Z TUŃCZYKIEM I KAPARAMI

Dzisiaj Najważniejszy Dzień w roku, czyli Dzień Chłopca ;) Z tej okazji, wszystkim męskim czytelnikom mojego bloga, składam najlepsze życzenia i przekazuję wirtualny prezent :)) tak sobie pomyślałam, że jedną z najnajulubieńszych rzeczy w życiu każdego małego i dużego chłopca jest gorąca pizza i zimne piwko ;) Voilà!


Składniki na 2 pizze:

Składniki na ciasto:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2 okrągłe placki (lub wylepić całą kwadratową blachę), zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.

Składniki na sos:
  • słoik przecieru pomidorowego
  • odrobina wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekane
  • suszone oregano, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Składniki na wierzch pizzy:
  • 4 puszki tuńczyka (wymieszałam 2 w oleju i dwie w sosie własnym)
  • 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
  • 2 duże czerwone cebule, pocięte na piórka
  • 6 ząbków czosnku posiekanych na cienkie plastry
  • 300g żółtego sera, utartego
  • 2 opakowania sera mozzarella, utartego
  • 200g kaparów
Ciasto posmarować sosem, posypać serami, następnie obłożyć plasterkami pomidora, posypać tuńczykiem, kaparami, cebulą i czosnkiem. Można posypać oregano i bazylią.

Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Pizzę piec 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.




No comments:

Post a Comment