Wednesday, September 28, 2011

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI

Danie z gatunku "szybkich potraw prosto z puszki/ek" ;) Cośtam podsmażymy, cośtam z puszki dorzucimy, zamieszamy, doprawimy...i mamy pyszny obiad.
Taka bogatsza wersja studenckiego makaronu z tuńczykiem.


Składniki na 4 porcje:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (nie rozdrobnionego) w oleju lub sosie własnym
  • puszka pomidorów
  • szklanka posiekanych zielonych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszone oregano, bazylia, tymianek
  • wiórki twardego sera typu parmezan
  • listki świeżej bazylii

  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Do cebuli dodajemy posiekane oliwki i chwilę smażymy, stale mieszając.
  3. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy na patelnię. Smażymy 3-4 minuty, mieszając.
  4. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dusimy na małym ogniu, aż odparuje prawie cały płyn. Ja dodałam też do smaku czerwonego wina, które akurat zalegało w mojej lodówce :)
  5. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i w dużym garnku dokładnie łączymy z sosem.
  6. Podajemy posypane wiórkami sera i listkami bazylii.
Oliwki można zastąpić kaparami. Dodajemy ich ok. 1/2 szklanki.

No comments:

Post a Comment