Taka bogatsza wersja studenckiego makaronu z tuńczykiem.

Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (nie rozdrobnionego) w oleju lub sosie własnym
- puszka pomidorów
- szklanka posiekanych zielonych oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- suszone oregano, bazylia, tymianek
- wiórki twardego sera typu parmezan
- listki świeżej bazylii
- Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do cebuli dodajemy posiekane oliwki i chwilę smażymy, stale mieszając.
- Tuńczyka odcedzamy i dodajemy na patelnię. Smażymy 3-4 minuty, mieszając.
- Na koniec dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dusimy na małym ogniu, aż odparuje prawie cały płyn. Ja dodałam też do smaku czerwonego wina, które akurat zalegało w mojej lodówce :)
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i w dużym garnku dokładnie łączymy z sosem.
- Podajemy posypane wiórkami sera i listkami bazylii.
No comments:
Post a Comment