Monday, August 29, 2011

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Na upieczenie tego ciasta największy wpływ miały 2 czynniki: sobotni wypad na grzyby oraz niesamowita ilość śliwek, w jaką w tym roku obrodziło nasze ogrodowe drzewko :)
Przepis po raz kolejny pochodzi z blogu Dorotki. Nieco go tylko zmodyfikowałam...

Link
Składniki na blachę o wymiarach ok. 40 x 30cm:

Na zaczyn:
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • 1/2 letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Z podanych składników zrobić zaczyn, przykryć i odstawić na ok. 20 minut, aby wyrósł.

Na ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jako + 1 żółtko
  • 3 szklanki maki pszennej
  • ok. 1 kg śliwek węgierek (ja użyłam tych ogrodowych, mniejszych i myślę, że było ich ok. 2 kg)
  1. Składniki dodajemy do wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto.
  2. Wkładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny.
Na kruszonkę:
  • pół kostki roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masło topimy i zalewamy nim suche składniki. Wyrabiamy kruszonkę.

Wykonanie placka:
  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek rozmiarami zbliżony do formy, w której pieczemy.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją ciastem.
  3. Śliwki myjemy i przepoławiamy, wyciągając pestkę.
  4. Połówki śliwek układamy na cieście (skórką do dołu) i posypujemy kruszonką.
  5. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.C.


1 comment:

  1. Właśnie zdałam sobie sprawę, że w tym sezonie jeszcze drożdżowego ze śliwkami nie upiekłam:) Trzeba się pospieszyć:)

    ReplyDelete