Kolejny deser z serii słodko i zdrowo :) Ciągle jeszcze nie dorobiłam się maszynki do lodów, a coraz bardziej kusi mnie robienie mrożonych deserów. Zaczęłam więc od najprostszych, które spokojnie można wykonać "domowym sposobem". Ten sorbet jest po prostu zamorożonym miksem owoców z odrobiną cukru. Idealny na upały! :)
Składniki na 3 małe porcje:
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 250g truskawek
- 2 płaskie łyzki cukru pudru
- pokruszone herbatniki i listki mięty do dekoracji
Truskawki umyć i obrać. Banany obrać ze skórki. Owoce umieścić w blenderze i zmiksować na gładką papkę. Pod koniec ucierania dodać cukier puder.
Masę przełozyc do plastikowego zamykanego pojemniczka i włożyć do zamrażalki. Proces zamarzania będzie trwał jakieś 3-4 godziny, ale w tym czasie należy co ok. 30 minut wyjmować pojemnik i spulchniać sorbet, np. przy pomocy widelca.
Podawać z pokruszonymi herbatnikami i udekorowane listkami świeżej mięty.
Przyda się na upały:)
ReplyDelete