Thursday, June 16, 2011

KORZENNE HERBATNIKI GRAHAM



Zawsze muszę mieć w domu coś słodkiego, bo 2-3 razy dziennie przychodzi taki moment, że nachodzi mnie nieodparta ochota na małe co nieco ;) Obowiązkowo ciasteczko do pochrupania przy kawce czy coś na zmianę smaku po obiedzie. Zaopatruję się więc, w miarę mozliwości, w zdrowe, pełnoziarniste ciastka. Tym razem postanowiłam sama wyprodukować sobie słodki zapas. Starczy mi chyba na długo, bo ciastek wyszło 140 :) Są mało słodkie, ale można je według uznania posmarować ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym, a pokruszone dodać do musli lub jogurtu. Ciastka nie zawierają jajek, a ich wykonanie jest dziecinnie proste!
Przepis podstawowy pochodzi ze Słodkiej Pasji, ale jako, że lubię korzenne przyprawy (no i ten aromat w domu podczas pieczenia!!:) wzbogaciłam nieco skład.


Składniki na ok 140 sztuk:
  • 560g mąki pszennej graham
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 160g cukru pudru
  • 200g schłodzonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 160ml zimnej wody
Wszystkie suche składniki, miód i posiekane masło umieścić w dużej misce. Wstępnie wymieszać mikserem. Następnie, stopniowo dolewając wody, dalej miksować aż do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść.
Rozwałkować na grubość ok 4mm i radełkiem (lub ostrym nożem) wycinać prostokąty o bokach mniej więcej 4 x 3 cm. Można nadać im charakteru herbatników dziurkując delikatnie widelcem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 16 minut w temp.200st. C.
Studzić na kratce.






















No comments:

Post a Comment