
Składniki na 10-12 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej graham
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyzeczki soli
- 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczki sody
- 250g naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyzeczka aromatu waniliowego
- 200 g małych truskawek
Kruszonka:
- 70g cukru białego z brązowym
- 70g mąki pszennej
- 50g migdałow mielonych
- 70g roztopionego masła
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier) wymieszać w dużej misce. Olej, jajko, jogurt i aromat dokładnie połączyć w drugiej misce.
Zawartość obu misek dobrze ze sobą wymieszać przy pomocy miksera na najniższych obrotach.
Truskawki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Delikatnie wmieszać do ciasta.Kruszonka: Roztopionym masłem polać cukier, mąkę i migdały - wyrobić kruszonkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotami (ja zrobiłam tym razem "papiloty" z papieru do pieczenia, co moim zdaniem wygląda efektowniej:) i napełnić ciastem. Wierzch posypać obficie kruszonką. Muffiny same w sobie są mało słodkie i dużo słodyczy daje im właśnie chrupiąca skorpuka :)
Piec 25 minut w temp. 190st. C.
Oj schrupałabym teraz do porannej herbatki:)
ReplyDelete