Wednesday, June 8, 2011

CIASTECZKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI, SEZAMEM I SŁONECZNIKIEM

Płatki owsiane, sezam, ziarno słonecznika, rodzynki, migdały, miód... Te ciasteczka to, nie licząc odrobiny masła, samo zdrowie! Zachwycą amatorów chrupania i wielbicieli bakalii. Jedynie "słodkie pampry", gustujące w ociekających słodyczą bombach kalorycznych, mogą być nieco zawiedzione ;) Ciastka są mało słodkie, jedynie odrobina brązowego cukru i miodu nadaje mi ten smak.



Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 200g płatków owsianych "górskich"
  • 100g sezamu
  • 50g ziarenek słonecznika
  • 30g płatków migdałowych
  • 50g rodzynek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sezam, słonecznik i rozdrobnione płatki migdałów podprażyć na suchej patelni (kazde osobno).
Wszystkie nasionka i migdały umieścić w dużej misce.
Na dużej patelni powoli rozpuścić masło. Dodać płatki owsiane i smazyć, aż zaczną się rumienić. Posypać płatki cukrem brązowym i waniliowym i mieszając smażyć na małym ogniu, az cukier zacznie się rozpuszczać. Płatki przełozyć do sezamu, słonecznika i migdałów. Dodać rodzynki, dokładnie rozbełtane jajka, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę nakładać małą łyzeczką (i lekko spłaszczać) na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170st.C przez 15 minut.
Ostudzić na kratce.



















No comments:

Post a Comment