Płatki owsiane, sezam, ziarno słonecznika, rodzynki, migdały, miód... Te ciasteczka to, nie licząc odrobiny masła, samo zdrowie! Zachwycą amatorów chrupania i wielbicieli bakalii. Jedynie "słodkie pampry", gustujące w ociekających słodyczą bombach kalorycznych, mogą być nieco zawiedzione ;) Ciastka są mało słodkie, jedynie odrobina brązowego cukru i miodu nadaje mi ten smak.

Składniki na 2 blachy ciastek:



Składniki na 2 blachy ciastek:
- 200g płatków owsianych "górskich"
- 100g sezamu
- 50g ziarenek słonecznika
- 30g płatków migdałowych
- 50g rodzynek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100g masła
- 30g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sezam, słonecznik i rozdrobnione płatki migdałów podprażyć na suchej patelni (kazde osobno).
Wszystkie nasionka i migdały umieścić w dużej misce.
Na dużej patelni powoli rozpuścić masło. Dodać płatki owsiane i smazyć, aż zaczną się rumienić. Posypać płatki cukrem brązowym i waniliowym i mieszając smażyć na małym ogniu, az cukier zacznie się rozpuszczać. Płatki przełozyć do sezamu, słonecznika i migdałów. Dodać rodzynki, dokładnie rozbełtane jajka, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę nakładać małą łyzeczką (i lekko spłaszczać) na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170st.C przez 15 minut.
Ostudzić na kratce.


No comments:
Post a Comment