
Składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru (zrobiłam z cukru trzcinowego)
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 kg rabarbaru (miałam 700g i zrobiłam ciasto pół na pół z jabłkami)
- 70g brązowego cukru trzcinowego
- garstka rodzynek
- 200g mąki pszennej
- 120g cukru
- 125g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Rabarbar umyć, odciąć grube końcówki i pokroić na 1cm kawałeczki. Przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i posypać brązowym cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, aż rabarbar puści sok, który następnie odcedzamy (sok możemy rozcieńczyć z wodą - uzyskamy pyszny soczek:)
Kawałki rabarbaru przełożyć na podpieczony, lekko przestudzony kruchy spód i posypać rodzynkami.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon umieścić w dużej misce. Masło roztopić i zalać nim suche składniki. Zagnieść kruszonkę i posypać nią rabarbar.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180st. C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment