Sunday, June 5, 2011

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ


Składniki na kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (zrobiłam z cukru trzcinowego)
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 kg rabarbaru (miałam 700g i zrobiłam ciasto pół na pół z jabłkami)
  • 70g brązowego cukru trzcinowego
  • garstka rodzynek
Na kruszonkę:
  • 200g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 125g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta umieścić w mikserze i dokladnie połączyć, przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki albo nawet do zamrażalki. Następnie rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 33 cm i podpiec 20 minut w temperaturze 180 st.

Rabarbar umyć, odciąć grube końcówki i pokroić na 1cm kawałeczki. Przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i posypać brązowym cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, aż rabarbar puści sok, który następnie odcedzamy (sok możemy rozcieńczyć z wodą - uzyskamy pyszny soczek:)

Kawałki rabarbaru przełożyć na podpieczony, lekko przestudzony kruchy spód i posypać rodzynkami.

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon umieścić w dużej misce. Masło roztopić i zalać nim suche składniki. Zagnieść kruszonkę i posypać nią rabarbar.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180st. C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment