Thursday, May 26, 2011

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I FETĄ

I znów zapiekanka z cukinią w roli głownej. Kolejna kombinacja z warzyw i mięsa, tym razem w połączeniu z serem i chrupiącymi orzeszkami.




Składniki na małą brytfankę:




  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę


  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana


  • 100g makaronu pełnoziarnistego

  • 2 duże pomidory, obrane ze skórki


  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 1/2 filiżanki białego wina


  • 1 ząbek czosnku

  • 1 średni bakłażan


  • 1 średnia cukinia


  • 200 g sera typu feta (ja użyłam mojego ulubionego serka typu bałkańskiego)


  • garść orzechów włoskich, posiekanych


  • kilka pomidroków kotailowych, obranych ze skórki

  • oliwa


  • sól, pieprz ziołowy, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, suszona bazylia i oregano

  • świeża bazylia do przybrania





Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie palsterki (ok 0,5cm), delikatnie posolić i odstwić na 20 minut.
Kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką.Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać do niej kawałki kurczaka i smażyć aż mięso się zetnie i lekko zarumieni.Brytfankę posmarować delikatnie oliwą i pzrełożyć do niej kawałki kurczaka.Makaron ugotować al dente, przełożyć do brytfanki i wymieszać z kurczakiem.


2 duże, obrane ze skórki pomidory, pokroić na mniejsze kawałki.
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i przesmażyć krótko na oliwie, następnie dodać kawałki pomidora i przecier. Doprawić bazylią, oregano, solą i czarnym pieprzem. Chwilę podusić na małym ogniu i dodać wino. Dale dusić ok.5minut. Sos pomidorowy wyłożyć na kurczaka z makaronem.


Wyszystko przykryć naprzemienniue poukładanymi rzędami plastrów cukinii i bakłażana. Posypać pokrojonym w kostkę serem. Skropić oliwą, posypać suszoną bazylią i pieprzem, delikatnie posolić. Popsypać orzechami i obłożyć połówkami pomidorków koktailowych.


Zapiekać ok 70 minut w temp. 200 st.C.


Podawać udekorowane listkami świeżej bazylii.


















No comments:

Post a Comment