
Składniki na małą brytfankę:
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 100g makaronu pełnoziarnistego
- 2 duże pomidory, obrane ze skórki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 filiżanki białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 200 g sera typu feta (ja użyłam mojego ulubionego serka typu bałkańskiego)
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- kilka pomidroków kotailowych, obranych ze skórki
- oliwa
- sól, pieprz ziołowy, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, suszona bazylia i oregano
- świeża bazylia do przybrania
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie palsterki (ok 0,5cm), delikatnie posolić i odstwić na 20 minut.
Kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką.Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać do niej kawałki kurczaka i smażyć aż mięso się zetnie i lekko zarumieni.Brytfankę posmarować delikatnie oliwą i pzrełożyć do niej kawałki kurczaka.Makaron ugotować al dente, przełożyć do brytfanki i wymieszać z kurczakiem.
2 duże, obrane ze skórki pomidory, pokroić na mniejsze kawałki.
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i przesmażyć krótko na oliwie, następnie dodać kawałki pomidora i przecier. Doprawić bazylią, oregano, solą i czarnym pieprzem. Chwilę podusić na małym ogniu i dodać wino. Dale dusić ok.5minut. Sos pomidorowy wyłożyć na kurczaka z makaronem.
Wyszystko przykryć naprzemienniue poukładanymi rzędami plastrów cukinii i bakłażana. Posypać pokrojonym w kostkę serem. Skropić oliwą, posypać suszoną bazylią i pieprzem, delikatnie posolić. Popsypać orzechami i obłożyć połówkami pomidorków koktailowych.
Zapiekać ok 70 minut w temp. 200 st.C.
Podawać udekorowane listkami świeżej bazylii.

No comments:
Post a Comment